<i>WEERTER</i><i>BEIAARD</i><i></i>

WEERTERBEIAARD

Stacks Image 635
De beiaard in de St. Martinuskerk in Weert is een van de grootste muziekinstrumenten ter wereld. Het bestaat uit 49 bronzen klokken met een gewicht van 20.000 kilo.

Over de Beiaard

Stacks Image 397
De hallenkerk St. Martinus is niet alleen uniek door zijn bouw en zijn prachtige interieur, maar ook door de aanwezige beiaard, hoog in de torenlantaarn. De plannen voor een carillon dateren al van voor de Tweede Wereldoorlog. In juni 1959 is na een inzamelingsactie onder de Weerter bevolking, aan Petit & Fritsen
opdracht gegeven voor het gieten van 39 carillon-klokken. Op 21 februari 1960 speelde het carillon voor het eerst, enkel automatisch net voor de tijdslagen.

Begin jaren '90 werd dit klokkenspel uitgebreid tot een handbespeelde beiaard met een totaalgewicht van zo'n 20.000 kilo aan bronzen klokken. De grootste klok weegt ca. 4000 kilo en heeft een doorsnede van 1.80m.

De beiaard wordt bespeeld door stadsbeiaardier Frank Steijns, die van overheidswege is aangesteld om dit 'publieke' instrument te bespelen. Hij speelt wekelijks live op zaterdagen om 15 uur en bij speciale gelegenheden. Ook is hij artistiek leider van het Internationaal Beiaardfestival, dat dit jaar voor de 16e keer in Weert wordt gehouden.

Naast de beiaard kent de Martinuskerk nog enkele bezienswaardigheden die met de beiaard te maken hebben: twee historische luidklokken uit 1692 en 1912 bevinden zich achter in de kerk, naast een ruim vijf meter hoog schaalmodel van de torenlantaarn, met daarin een verkleinde (en echt spelende) replica van de beiaard. In de toren bevindt zich een museale expositieruimte, met historische klokken en kanonnen en maquettes van de toren. Ook is er een leercarillon in de toren aanwezig, waarop je zelf carillon kunt spelen!

'Beethoven on Bells'

Dit jaar wordt internationaal de 250e geboortedag van Ludwig van Beethoven gevierd. Zijn werken worden veelvuldig gespeeld tijdens dit festival.

Gastbeiaardier Koen van Assche arrangeerde zijn bekendste werken voor een concert op de Weerter Beiaard. Schrijf het vast in uw agenda: 7 juli om 20 uur!

Stacks Image 637
Stacks Image 472
STADSBEIAARDIER
Frank Steijns

De Weerter stadsbeiaardier Frank Steijns studeerde viool en muziektheorie aan het Lemmensinstituut in Leuven waar hij in 1994 cum laude zijn laureaatsdiploma behaalde. Daarnaast volgde hij de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, waar hij in 1991 summa cum laude het einddiploma behaalde. Hij is naast stadsbeiaardier van Weert ook stadsbeiaardier in Maastricht en Heerlen. Daarnaast speelt hij viool in het Johann Strauss Orkest van Andre Rieu. Als beiaardier en violist gaf hij concertreizen in Europa, Amerika en Japan.

Bronzen klokken: Heavy Metal! 
Naast de klassieke concertpraktijk tracht Frank Steijns door verschillende initiatieven het instrument uit de letterlijk en figuurlijk grote hoogte ‘bij aard’ te brengen, d.w.z. onder de mensen. Het carillon was immers in vroeger eeuwen het volksinstrument bij uitstek, waarop mensen de nieuwste ‘hits’ van dat moment konden horen, de melodieën meefluiten, of erop dansen. Door zijn initiatieven om populaire muziek op carillon te spelen -tot zelfs gothic en hardrock zoals Within Temptation en Metallica!- en concerten in samenspel met orkestband, synthesizersen andere instrumenten weet hij als geen ander het publiek, en met name de jeugd, bij de beiaard te betrekken. 

Hedendaagse muziek
Frank Steijns is ook een voorvechter van hedendaagse muziek.Hij speelde premieres van verschillende composities die speciaal voor hem geschreven zijn. Daarbij hebben spectaculaire voorstellingen zijn voorkeur, omdat ze een groot publiek bekend maken met hedendaagse carillonmuziek. Zo speelde hij in verschillende Europese steden de carillonpartij in “For whom the bell tolls” van de Spaanse componist Llorenç Barber, een compositie voor carillon en 250 luidklokken. 
In 2005 stal hij de show door tijdens de Vrijthofconcerten van Andre Rieu de toren op en af te rennen om het Servaascarillon te bespelen. In navolging van dit concert speelde hij solo tijdens de Rieu Wereld Tour 2006 op zijn uniek mobiel carillon van 41 klokken. 
Meer info:
www.franksteijns.com