Hack the Bells


De Jury

Jeu Schouten


Stacks Image 4660

JEU SCHOUTEN

Prof. dr. Ir. Jeu Schouten studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven sloot deze opleiding in 4,5 jaar af bij professor Horowitz met een werktuigbouwkundig ontwerp. Deze professor was bekend als ontwerper van de Philishave en had zo’n 150 octrooien op zijn naam staan.

Na het afstuderen heeft hij als luitenant ter zee bij de Koninklijke Marine gediend en daar gewerkt aan scheepsaandrijvingen. Die ervaring bracht hem bij zijn eerste werkgever, de Verein Deutscher Maschinen- und Anlagenbau Anstalten (VDMA) in Frankfurt. Dat was een organisatie die onderzoek deed voor de machine-industrie in Duitsland. Hij heeft er gewerkt van 1969 tot 1976 en hield zich bezig met hydraulische aandrijftechniek, tribologie (leer van wrijving en slijtage) en met het ontwerpen en ontwikkelen van lagers en tandwielen. In 1973 promoveerde hij bij prof. Schlösser.

Op 30 jarige leeftijd werd hij door een benoemingscommissie van de afdeling Werktuigbouwkunde benaderd voor de vacante leerstoel van professor Horowitz en sinds die tijd was hij als hoogleraar verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven In 2001 maakte hij de overstap van de faculteit Werktuigbouwkunde naar de nieuwe faculteit Industrial Design, waar hij de eerste decaan werd. Deze faculteit is puur gericht op het ontwerpen. De visie en vasthoudendheid van de heer Schouten hebben in tien jaar tijd geresulteerd in een bloeiende faculteit met internationale erkenning. Deze erkenning en bewondering werden in april 2010 bevestigd, door de benoeming van professor dr. ir. M.J.W. Schouten tot honory dean/director, van het International Design Institute, in de Chinese provincie Zhejiang. In deze topfunctie gaat hij in Zhejiang een internationaal designinstituut op zetten vergelijkbaar met dat in Eindhoven.
repeatbg-color