×

BEIAARDFESTIVAL 2016

Twaalfde Beiaardfestival

Het bronzen hart van Weert klinkt welluidend over het centrum van Weert tijdens het twaalfde Beiaardfestival Weert van donderdag 23 juni tot zondag 3 juli.

Het carillon in de Martinustoren is een van de fraaiste van West-Europa. En in de persoon van Frank Steijns beschikt Weert over een van ’s werelds beste beiaardiers. Een unieke combinatie.
Speciaal voor het Beiaardfestival heeft Steijns opnieuw een gevarieerde programma samengesteld met bijdrages van internationale topmusici, onder wie de Vlaamse beiaardier Luc Rombouts, de bekende Nederlandse beiaardier Boudewijn Zwart, de Nederlandse mezzosopraan Madieke Marjon en Franse tenor Eric Reddet.

Programma
Luc Rombouts, stadsbeiaardier van Tienen, opent op donderdag 23 juni de concertreeks om 19 uur. Op
zaterdag 25 juni speelt stadsbeiaardier Frank Steijns vanaf 15 uur ‘Loeënde klokken’, een inmiddels traditioneel concert van Limburgse muziek. Daags daarna, zondag 26 juni, brengt hij vanaf 15 uur het onderhoudende Koopzondagconcert.

Samen met Boudewijn Zwart, beiaardier van o.a. de Grote Kerk in Dordrecht en de Westertoren in Amsterdam, speelt Frank Steijns op
dinsdag 28 juni vanaf 20 uur ‘Vier vuisten voor de beiaard’. Tijdens dit jaarlijkse Vriendenconcert bespelen zij samen de beiaard en voeren o.a. de beroemde Vuurdans van Manuel de Falla uit. Daarnaast brengen zij enkele werken voor beiaard en piano.

Op
donderdag 30 juni kan het publiek genieten van Opera on Bells met mezzosopraan Madieke Marjon en tenor Eric Reddet. Hoog van de toren zingen zij –met geluidsversterking- bekende aria´s uit opera´s en musicals. Frank Steijns begeleidt het duo op de beiaard.

Op
zaterdag 2 juli beklimt Jong Talent de toren om de beiaard te bespelen. Het zijn de meest getalenteerde studenten uit de internationale beiaardscholen: de Belg Jasper Depraetere, Thomas Guerin uit de VS en de Nederlander Philippe Reuser. Dit concert begint om 15 uur.
Om de concerten in de Martinustoren goed te kunnen beluisteren kan het publiek het beste plaatsnemen op een van de vele terrassen in de binnenstad van Weert.

Klinkende afsluiter
Als laatste onderdeel van het Beiaardfestival presenteren het Beiaardcomité, Rick en het Munttheater op
zondag 3 juli in het Fatimahuis het fameuze Canto Ostinato van Simeon ten Holt. De aanvang is om 14 uur.
Tijdens deze bijzondere muziekuitvoering speelt het internationaal beroemde pianoduo Sandra en Jeroen van Veen samen met stadsbeiaardier Frank Steijns dit indrukwekkende werk, met zangerige melodieën en haast meditatieve klanken.
Het Fatimahuis ligt aan de Coenraad Abelsstraat. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via
www.munttheater.nl en kosten € 15,-. Vrienden van de Beiaard ontvangen 50% korting.
Zie voor meer informatie over het Twaalfde Beiaardfestival
www.weerterbeiaard.nl. U treft daar ook leuke filmpjes aan van eerdere beiaardconcerten.

/