×

BEIAARDFESTIVAL 2020

Van 27 juni tot en met 26 juli staat het carillon van de Martinustoren in Weert in het teken van het Internationale Beiaardfestival. Rode draad in het programma van dit jaar is de muziek van Ludwig van Beethoven, vanwege zijn 250e geboortedag dit jaar. Het thema van het carillonfestival van deze zomer is dan ook Beethoven on Bells.
Het Nederlandse aanstormend talent Robert Hutten neemt het openingsconcert op zaterdag 27 juni (15 uur) voor zijn rekening. Hij speelt een gevarieerd programma van Beethoven tot Rowwen Heze.
Op zaterdag 4 juli (15 uur) staat het programma in het teken van Independence Day en speelt Frank Steijns werken van Amerikaanse componisten als Robert Barnes en Frank DellaPenna.
Op dinsdag 7 juli (20 uur) speelt de Vlaamse gastbeiaardier Koen van Assche Beethoven on Bells, een gevarieerd programma met werken van Beethoven waaronder delen uit de 5e en 7e symfonie.
Op zaterdag 11 juli (15 uur) klimt opnieuw Frank Steijns de toren in en speelt een concert ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag met beiaardwerken van de Vlaamse componisten Staf Nees en Jef Denyn. Zaterdag 18 juli (15 uur) speelt Steijns op het carillon dansen en suites uit de 18e eeuw.

Verzoeknummerweekend
In het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 juli speelt stadsbeiaardier Frank Steijns op beide dagen vanaf 15 uur verzoeknummers van en voor Weertenaren. Het publiek kan speciale verzoeknummers doorgeven via weerterbeiaard@live.nl of de Facebookpagina van de Weerter beiaard: www.facebook.com/weerterbeiaard.

BEIAARDFESTIVAL 2018

Programma 14e Weerter Beiaardfestival 2018
De Martinustoren in Weert vormt het decor voor het 14e Beiaardfestival van 10 juni t/m 30 juni. Diverse (inter)nationale musici ondersteunen en begeleiden stadsbeiaardier Frank Steijns tijdens zes concerten vanuit de majestueuze Martinustoren. (*)

9 juni     15.00 uur            Openingsconcert: JUKEBELLS!
De Weerter Martinustoren als grootste jukebox ter wereld! Een speciaal verzoeknummer- programma. Vraag stadsbeiaardier Frank Steijns uw lievelingsnummer te spelen via de jukebells-app (www.jukebells.com)

10 juni   10.00 uur           
wijding en bezichtiging nieuwe klok tijdens hoogmis in Sint Martinuskerk


14 juni   18.00 uur           
Gastbeiaardier uit ‘Van Horne’ steden: Charles Dairay, beiaardier Deinze (B)

16 juni   15.00 uur           
Gastbeiaardier uit ‘Van Horne’ steden:
Kenneth Theunissen, stadsbeiaardier
Gent (B) en Hasselt     

21 juni   18.00 uur           
Koopavondconcert door Frank Steijns
‘Muziek uit de tijd van Van Horne’

23 juni   15.00 uur           
COMBI-CONCERT Frank Steijns & Boudewijn Zwart
beiaard en piano (electronisch versterkt)

24 juni               14.00 uur
Beiaard tijdens concert van
Kerkelijke Harmonie St. Jozef 1880
Wereldpremière nieuw beiaardcompositie ‘Van Horne’ van Rob Goorhuis
(tuin Birgittinessen, Maasstraat 17)

30 juni   15.00 uur           
Vriendenconcert met lezing door
Arie Abbenes: ‘De nieuwe Martinusklok’
(tuin Birgittinessen, Maasstraat 17)

HELE BEIAARD FESTIVAL: GRATIS TOEGANG!

BEIAARDFESTIVAL 2016

Twaalfde Beiaardfestival

Het bronzen hart van Weert klinkt welluidend over het centrum van Weert tijdens het twaalfde Beiaardfestival Weert van donderdag 23 juni tot zondag 3 juli.

Het carillon in de Martinustoren is een van de fraaiste van West-Europa. En in de persoon van Frank Steijns beschikt Weert over een van ’s werelds beste beiaardiers. Een unieke combinatie.
Speciaal voor het Beiaardfestival heeft Steijns opnieuw een gevarieerde programma samengesteld met bijdrages van internationale topmusici, onder wie de Vlaamse beiaardier Luc Rombouts, de bekende Nederlandse beiaardier Boudewijn Zwart, de Nederlandse mezzosopraan Madieke Marjon en Franse tenor Eric Reddet.

Programma
Luc Rombouts, stadsbeiaardier van Tienen, opent op donderdag 23 juni de concertreeks om 19 uur. Op
zaterdag 25 juni speelt stadsbeiaardier Frank Steijns vanaf 15 uur ‘Loeënde klokken’, een inmiddels traditioneel concert van Limburgse muziek. Daags daarna, zondag 26 juni, brengt hij vanaf 15 uur het onderhoudende Koopzondagconcert.

Samen met Boudewijn Zwart, beiaardier van o.a. de Grote Kerk in Dordrecht en de Westertoren in Amsterdam, speelt Frank Steijns op
dinsdag 28 juni vanaf 20 uur ‘Vier vuisten voor de beiaard’. Tijdens dit jaarlijkse Vriendenconcert bespelen zij samen de beiaard en voeren o.a. de beroemde Vuurdans van Manuel de Falla uit. Daarnaast brengen zij enkele werken voor beiaard en piano.

Op
donderdag 30 juni kan het publiek genieten van Opera on Bells met mezzosopraan Madieke Marjon en tenor Eric Reddet. Hoog van de toren zingen zij –met geluidsversterking- bekende aria´s uit opera´s en musicals. Frank Steijns begeleidt het duo op de beiaard.

Op
zaterdag 2 juli beklimt Jong Talent de toren om de beiaard te bespelen. Het zijn de meest getalenteerde studenten uit de internationale beiaardscholen: de Belg Jasper Depraetere, Thomas Guerin uit de VS en de Nederlander Philippe Reuser. Dit concert begint om 15 uur.
Om de concerten in de Martinustoren goed te kunnen beluisteren kan het publiek het beste plaatsnemen op een van de vele terrassen in de binnenstad van Weert.

Klinkende afsluiter
Als laatste onderdeel van het Beiaardfestival presenteren het Beiaardcomité, Rick en het Munttheater op
zondag 3 juli in het Fatimahuis het fameuze Canto Ostinato van Simeon ten Holt. De aanvang is om 14 uur.
Tijdens deze bijzondere muziekuitvoering speelt het internationaal beroemde pianoduo Sandra en Jeroen van Veen samen met stadsbeiaardier Frank Steijns dit indrukwekkende werk, met zangerige melodieën en haast meditatieve klanken.
Het Fatimahuis ligt aan de Coenraad Abelsstraat. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via
www.munttheater.nl en kosten € 15,-. Vrienden van de Beiaard ontvangen 50% korting.
Zie voor meer informatie over het Twaalfde Beiaardfestival
www.weerterbeiaard.nl. U treft daar ook leuke filmpjes aan van eerdere beiaardconcerten.

Engelse bezoekers zingen mee met Weerter Beiaard

Rule Brittania! Vorige week zaterdag bood Rotary Weert haar zusterclub, Rotary Club of Burnham-on-Crouch and Dengie Hundred, een beiaardconcert aan.
Stadsbeiaardier Frank Steijns gaf een lezing "Van Big Ben tot Beiaard" en speelde aansluitend een concert met Britse muziek.
De gasten zongen uit volle borst mee vanaf het balkon van het oude stadhuis!

Najaarsbijeenkomst op 14 november

bijzondere bijeenkomst voor alle Vrienden van de Beiaard!

“STADSWANDELING MET BEIAARDMUZIEK”

14 NOVEMBER 2015 - aanvang 14.30 uur
Ingang  St. Martinuskerk - GRATIS

Na afloop koffie met vlaai
Beiaardier Frank Steijns vertelt over de nieuwste ontwikkelingen rond de Weerter Beiaard

Aanmelding voor 10 nov:
frank@scheijmans.nl

U bent van harte welkom.

Namens het BeiaardComité
Emile Florack

/