<i>WEERTER</i><i>BEIAARD</i><i></i>

WEERTERBEIAARD

Stacks Image 635
De beiaard in de St. Martinuskerk in Weert is een van de grootste muziekinstrumenten ter wereld. Het bestaat uit 49 bronzen klokken met een gewicht van 20.000 kilo.

Over de Beiaard

De hallenkerk St. Martinus is niet alleen uniek door zijn bouw en zijn prachtige interieur, maar ook door de aanwezige beiaard, hoog in de torenlantaarn. De plannen voor een carillon dateren al van voor de Tweede Wereldoorlog. In juni 1959 is na een inzamelingsactie onder de Weerter bevolking, aan Petit & Fritsen
opdracht gegeven voor het gieten van 39 carillon-klokken. Op 21 februari 1960 speelde het carillon voor het eerst, enkel automatisch net voor de tijdslagen.

Begin jaren '90 werd dit klokkenspel uitgebreid tot een handbespeelde beiaard met een totaalgewicht van zo'n 20.000 kilo aan bronzen klokken. De grootste klok weegt ca. 4000 kilo en heeft een doorsnede van 1.80m.

De beiaard wordt bespeeld door stadsbeiaardier Frank Steijns, die van overheidswege is aangesteld om dit 'publieke' instrument te bespelen. Hij speelt wekelijks live op zaterdagen om 15 uur en bij speciale gelegenheden. Ook is hij artistiek leider van het Internationaal Beiaardfestival, dat dit jaar voor de 16e keer in Weert wordt gehouden.

Naast de beiaard kent de Martinuskerk nog enkele bezienswaardigheden die met de beiaard te maken hebben: twee historische luidklokken uit 1692 en 1912 bevinden zich achter in de kerk, naast een ruim vijf meter hoog schaalmodel van de torenlantaarn, met daarin een verkleinde (en echt spelende) replica van de beiaard. In de toren bevindt zich een museale expositieruimte, met historische klokken en kanonnen en maquettes van de toren. Ook is er een leercarillon in de toren aanwezig, waarop je zelf carillon kunt spelen!

Stacks Image 647