Bronzen Hart van Weert
Stadsbeiaardier

Stadsbeiaardier

Contact via mail: weerterbeiaard@live.nl

De programmering van de Weerter Beiaard wordt verzorgd door stadsbeiaardier Frank Steijns. Zijn aanstelling bij RICK Weert wordt mogelijk gemaakt door een structurele subsidie van de Gemeente Weert. In 2020 ontving hij -bij gelegenheid van zijn 25 jarig jubileum als stadsbeiaardier- de Van Horne Penning voor zijn bijzondere verdiensten voor het culturele leven van Weert.

Curriculum vitae:

Frank Steijns studeerde viool en muziektheorie aan het Lemmensinstituut in Leuven waar hij in 1994 cum laude zijn laureaatsdiploma behaalde. Daarnaast volgde hij de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, waar hij in 1991 summa cum laude het einddiploma behaalde. Hij is naast stadsbeiaardier van Weert ook stadsbeiaardier in Maastricht en Heerlen. Daarnaast speelt hij viool in het Johann Strauss Orkest van Andre Rieu. Als beiaardier en violist gaf hij concertreizen in Europa, Amerika en Japan.

Bronzen klokken: Heavy Metal! 
Naast de klassieke concertpraktijk tracht Frank Steijns door verschillende initiatieven het instrument uit de letterlijk en figuurlijk grote hoogte ‘bij aard’ te brengen, d.w.z. onder de mensen. Het carillon was immers in vroeger eeuwen het volksinstrument bij uitstek, waarop mensen de nieuwste ‘hits’ van dat moment konden horen, de melodieën meefluiten, of erop dansen. Door zijn initiatieven om populaire muziek op carillon te spelen -tot zelfs gothic en hardrock zoals Within Temptation en Metallica!- en concerten in samenspel met orkestband, synthesizersen andere instrumenten weet hij als geen ander het publiek, en met name de jeugd, bij de beiaard te betrekken. 

Hedendaagse muziek
Frank Steijns is ook een voorvechter van hedendaagse muziek.Hij speelde premieres van verschillende composities die speciaal voor hem geschreven zijn. Daarbij hebben spectaculaire voorstellingen zijn voorkeur, omdat ze een groot publiek bekend maken met hedendaagse carillonmuziek. Zo speelde hij in verschillende Europese steden de carillonpartij in “For whom the bell tolls” van de Spaanse componist Llorenç Barber, een compositie voor carillon en 250 luidklokken. 
In 2005 stal hij de show door tijdens de Vrijthofconcerten van Andre Rieu de toren op en af te rennen om het Servaascarillon te bespelen. In navolging van dit concert speelde hij solo tijdens de Rieu Wereld Tour 2006 op zijn uniek mobiel carillon van 41 klokken. 
Meer info:
www.franksteijns.com